Heel-Arnhem-leest-logo

LEESTIPS

Wist je dat?

  • Kinderen die minimaal 15 minuten lezen per dag, leren elk jaar 1000 nieuwe woorden! Je kindje voorlezen telt ook mee.
  • Met minimaal een kwartiertje lezen per dag blijft je brein
    scherp en gezond. Lezen maakt je hersenen leniger en traint je geheugen.


Wil jij ook meer plezier in lezen? Hier vind je een aantal leestips voor jong en oud.

Tip 1

Maak van lezen een uitdaging. Organiseer bijvoorbeeld een Leesbingo met je klas of groep! Dit is leuk voor kinderen én volwassenen.

Download

Tip 2

Lukt voorlezen niet omdat je zelf niet goed kunt lezen in het Nederlands? Lees dan voor via Home | Prentenboeken in alle talen. Op deze website vind je de leukste prentenboeken en die je kunt (laten) voorlezen in eigen taal.

Bekijken

Tip 3

Wat is nu een leuk boek voor de leeftijd van mijn kind? Op de website van BoekStart vind je leuke boekentips voor je baby, dreumes, peuter of kleuter.

Alle boekentips

Tip 4

Of je nu in Nederland geboren bent of in een ander land. Voorlezen is belangrijk om de taal te leren en te begrijpen. Jij en jouw kind oefenen op een leuke manier met taal via de website van Bereslim.

(let op; alleen voor bibliotheekleden)

Bekijken

Tip 5

De krant lezen lastig vanwege de moeilijke woorden? Maak een account aan op de Slimme Nieuwslezer!

De Slimme Nieuwslezer is een krant op de computer. Iedere dag staat het nieuws van vandaag erin. Met uitleg van moeilijke woorden. Je kunt de Slimme Nieuwslezer thuis gebruiken of naar de bibliotheek komen waar mensen je graag helpen met oefenen.

Bekijken
Lees simpel app

Tip 6

De Lees simpel- app
Dit is een handige app voor je telefoon. Het helpt je om ingewikkelde brieven te lezen. Je zet eerst de app op je telefoon. Daarna maak je een foto van de brief. De app zet de tekst om in makkelijke taal. En leest hem zelfs voor!

Bekijken
Luisterboek

Tip 7

Houd je echt niet van het lezen van boeken? Probeer eens wat anders! Een tijdschrift, stripboek of gedichtjes zijn ook prima. Of luister eens naar een luisterboek of een podcast via spotify. Luisteren naar een verhaal is ook een soort lezen… 😉

Dit kan tijdens het werken in de tuin, het wandelen of onderweg naar je werk.

Bekijken

Nog meer tips nodig? Wij denken graag met je mee.
Veel leesplezier!!