HERKENNEN EN SIGNALEREN

‘Wil jij dat even doen? Jij hebt een mooier handschrift.’

Klinkt dat bekend? Problemen met basisvaardigheden zoals lezen, schrijven, rekenen komen vaker voor dan je denkt. De meeste mensen die hiermee kampen, kunnen dit goed verbloemen. Het is belangrijk dat professionals hier alert op zijn en de signalen herkennen.

Herkennen en signaleren - Taalhuis Arnhem

SIGNALEREN

Screenen op basisvaardigheden kan een middel zijn om laaggeletterdheid op te sporen en bespreekbaar te maken. We kunnen je adviseren over de verschillende soorten screeningsinstrumenten. Ook bieden we verschillende soorten voorlichtingen en trainingen aan om het bewustzijn bij professionals te vergroten.

Screeningsinstrumenten

ONZE TAALAMBASSADEURS

Hoe is het om moeite te hebben met taal? Om hier achter te komen kun je in gesprek met een taalambassadeur. Zij weten precies hoe het is om moeite te hebben met een of meer basisvaardigheden. Ze vertellen uit eigen ervaring waar ze tegenaan lopen en wat mogelijke oplossingen zijn.

Taalambassadeurs

ONZE ESCAPE KOFFER

Met de escapekoffer kruip je een half uurtje in de wereld van iemand die niet goed kan lezen of schrijven. De koffer is inzetbaar als originele start voor teambijeenkomsten om een goed gesprek over laaggeletterdheid te beginnen.

Meer inzicht hierin zorgt voor meer begrip voor je cliënten en biedt handvaten aan jou en je team om een volgende stap te zetten.

ONZE TRAININGEN

  1. Voorlichting – Wat is laaggeletterdheid?
    In deze voorlichting leer me meer over de achtergrond van laaggeletterdheid en hoe je iemand kunt doorverwijzen.      Duur; 1 tot 2 uur.
  2. Training – Laaggeletterdheid herkennen, signaleren en bespreekbaar maken
    In deze verdiepende training leer je het gesprek aan te gaan met iemand. We oefenen dit samen met een taalambassadeur of een acteur.            Duur; 1 tot 2 dagdelen.
  3. Workshop- Eenvoudige communicatie
    In deze workshop van 2,5 uur ga je samen met je collega’s eens kritisch kijken naar je eigen communicatie. Hoe goed is die te begrijpen voor mensen? Je gaat met veel tips weer naar huis! 

Goed om te weten 
Onze trainingen zijn voor veel organisaties gratis. Soms vragen we een kostendekkende bijdrage. Een training aanvragen kan via het aanvraagformulier.

doe de E-LEARNING

Deze e-learning van stichting Lezen en Schrijven kost je slechts 45 minuten en biedt meer inzicht in de achtergrond van laaggeletterdheid. Er zijn verschillende varianten voor professionals in de zorg, gezin, financiële hulpverlening en voor werkgevers. 

E-learning